Blog 2 – Grenzen aan de Top

De achtergrond van ‘Grenzen aan de Top’

In de zomer van 2016 werd ik benaderd door de redactie van TEDx Gooise Meren. Ze hadden gehoord van mijn beklimmingen en ik was net terug van de beklimming van de Aconcagua, de hoogste berg van Zuid-Amerika met 6962 meter hoog. Of ik mijn verhaal en ervaringen wilde delen voor een geïnteresseerd TEDx publiek.

Ik wist dat ik dit moest doen maar voelde ook een gezonde angst. Hoe zorg je ervoor dat het geen chronologische opsomming wordt van je activiteiten maar dat het een rond inspirerend verhaal wordt met een pakkende kern? Althans zo wilde ik dat graag gaan invullen. Ik ben samen met Frits Bussemaker (mijn TEDx begeleider) aan de slag gegaan om de kern van mijn verhaal te zoeken. Wat was voor mij de essentie van het bergbeklimmen dat tegelijkertijd als metafoor zou kunnen dienen voor activiteiten die andere personen als passie hebben?

Ik kwam achter 2 belangrijke ervaringen bij mijn beklimmingen:

  1. Ik had de keuzes van al mijn beklimmingen zo gekozen dat elke berg een nieuwe uitdaging had. Elke berg had iets nieuws wat buiten mijn comfort zone lag en waar ik een lichte, maar niet onoverkomelijke, angst voor had. De angst was te overzien en te overkomen door te trainen, te lezen, te oefenen en er over te praten. Door zelfvertrouwen op te bouwen verdween de angst. Na de uiteindelijke beklimming ontpopte zich elke keer een geweldige euforie, een mix van voldoening en geluk die exponentieel groter was dan de angst die ik er van te voren voor had gevoeld. Dat sterkte me in de beslissing om door te gaan naar een volgende berg. Een lichte angst was geen probleem, eigenlijk meer een wens en voorwaarde omdat ik nu weet dat je er exponentieel meer voldoening en geluk voor terug krijgt. Het gaat dan nog niet eens zozeer om het daadwerkelijk halen van je doel maar om het ondernemen van de activiteit. Alles start bij het ondernemen van de reis.
  2. Ik merkte dat de grens die ik mijzelf stelde bij het beklimmen van een top op dat moment de top van mijn kunnen symboliseerde. Maar dat bij het behalen van de top die grens verdween en er een nieuwe grens aan de horizon verscheen. De grens van een volgende top. Dat zette me aan het denken en wierp de vraag op: Zijn er grenzen aan de top?

Met deze ervaringen ben ik de TEDx ingegaan en heb ik mijn verhaal verteld nog niet wetende wat volgende stap of top zou worden. Het is me ondertussen duidelijk geworden dat ik niet meer om de Mount Everest heen kan.

Met magische groet,
Wilco