Blog 4 – Werken bij AzG

Iets meer over mijn werk bij Artsen zonder Grenzen

Bij Artsen zonder Grenzen werken niet alleen maar artsen maar ook collega’s die de ondersteuning voor hun rekening nemen zodat de artsen ongehinderd hun werk kunnen doen. Denk hierbij aan gebieden in de Administratie, Supply-Chain en Techniek.

Van september 2011 tot en met april 2013 heb ik als Technisch Logistieker bij Artsen zonder Grenzen gewerkt. Twintig maanden in midden Afrika, waarvan een Mazelen vaccinatie campagne in Kikondja (DRC Zuid-Congo), een ziekenhuis missie in Mweso (DRC Congo Noord-Kivu) en een ziekenhuis missie in Boguila (Centraal Afrikaanse Republiek).

Als Technisch Logistieker was ik verantwoordelijk voor:
– Een lokaal team van 40 Congolezen
– Electriciteit en generatoren
– Computers en serverfarms
– Communicatie, walkietalkies en satelliettelefoons
– Auto’s en onderhoud (4×4 Toyota’s)
– Veiligheid en security
– Bouw en onderhoud van gebouwen
– Vervoer en transport
– Onderhoud technische ziekenhuis apparatuur
– Sleutels en technische voorraad beheer

Een grote diversiteit van activiteiten in een land waar onderdelen slecht verkrijgbaar zijn en waar processen en procedures heel anders werken dan bij ons in Nederland en waar de werk ethiek ook anders wordt gezien. Een belangrijke les die ik heb meegekregen is om niet direct alles te veranderen maar het eerst een tijd aan te kijken hoe de lokale manier van werken er aan toe gaat. Voor alles is vaak een goede verklaring te vinden waarom men het in een andere cultuur anders doet dan wij gewend zijn. Aanpassen aan lokale gebruiken is hier het toverwoord. Respect voor de cultuur.

Ik ben van mening dat een goede samenwerking gepaard gaat met een goede integratie. Dat betekende de Franse taal machtig worden, de 40 namen van mijn team leren, zelf meedoen met lokale activiteiten, veel overleg en persoonlijke interesse tonen. Het loont om eerlijk te zijn. Dat duurt het langst en schept een band.

Het leven is primitief en niet zo veilig als in Nederland. Geen stromend water, geen warm water, een gat in de grond voor het toilet, een avondklok, een schuilkelder, een compound met muren en prikkeldraad, slangen/spinnen/schorpioenen, 24×7 met 10 expats op één locatie, alleen je eigen slaapplek. Door al deze omstandigheden ontstaat er een intense vriendschap, een andere kijk op veel dingen en krijg je veel waardering voor kleine dingen die in overvloed aanwezig zijn in Nederland. Wat me vooral opviel is dat de mensen hier met heel weinig toch heel gelukkig zijn.

Ik heb talloze voorbeelden van het dagelijks leven in deze landen. Ik vind het geweldig om met de kennis die je hebt iets te kunnen bijdragen in een werelddeel waar men die kennis nog niet bezit. Delen van kennis en informatie is een geluksmaker, helemaal als je ziet dat een ander daar iets van leert.

Spreek me eens aan als je meer wilt weten of kijk eens op de site van Artsen zonder Grenzen.

Tot de volgende blog,
Wilco