Blog 27 – Nieuwe kansen

Het ‘Everest’ seizoen is weer begonnen. Eind maart en begin april trekken klimmers van over de hele wereld naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Avonturiers van allerlei pluimage scharen zich bij een internationaal gezelschap dat zich klaar maakt voor een een bijna onmenselijke meting. Een meting met moeder natuur. Lukt het dit jaar om precies op tijd in het windstille gedeelte van de maand mei naar de top van de wereld te klimmen? Ik ga het met grote belangstelling volgen.

De meeste klimmers zijn ondertussen aangekomen in Kathmandu en zijn ingecheckt in hun hotel, klaar voor hun ontmoeting met de expeditieleider en de rest van het team. Een bijzonder moment want velen hebben hun reisgenoten en medeklimmers nog nooit gezien. Dit jaar is de verwachting dat 300 buitenlandse klimmers de barre tocht gaan ondernemen. Dit jaar alleen via de Nepalese zuidkant. De noordelijke route via China blijft dit jaar dicht. In 2020 bleven zowel de zuid- als noordzijde gesloten in verband met COVID. Slechts één Chinees team mocht in dat jaar via de noordkant omhoog voor onderzoeksdoeleinden.

Onder de 300 klimmers bevinden zich drie Nederlanders die een poging gaan wagen om de Mount Everest te beklimmen. Het is internet ondernemer Jur Rademakers (40) die voornemens is om de ‘Seven Summits’ in één jaar te beklimmen. Nadat hij vorig jaar al 2 bergen had beklommen gooide COVID roet in het eten maar wellicht beklimt Jur later dit jaar nogmaals de Aconcagua (Zuid-Amerika) en Mount Vinson (Antarctica) voor de tweede keer om zijn droom waar te maken. Hij neemt fotograaf Hylke Knot mee die voor foto- en beeldmateriaal zal zorgen tot zover de omstandigheden dat toelaten.  Waar mogelijk zal Hylke ook een toppoging ondernemen. Als derde Nederlander gaat één van  de weinige Nederlandse Ski- en Berggidsen de Mount Everest op. Het is Roeland van Oss (42) die samen met zijn Finse vriendin Sanna Raistakka aan de 60-daagse expeditie begint.  Als ervaren koppel willen zij vanaf Basecamp zonder extra support naar de top klimmen. Dat betekent zonder extra sherpa’s en zonder extra zuurstof. Zij trekken er ongetwijfeld meer tijd voor uit en zullen een ander acclimatisatieschema volgen om hun lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op hun klim naar de top.

Ik wens ze alle zuurstof die die er in de lucht zit om zo lang mogelijk helder te blijven denken. Geniet van de reis, van het avontuur, van alles om je heen en kom heelhuids terug! Succes!

Meer weten?
Wil je weten wat er allemaal op je afkomt en wat met je gebeurt op de Mount Everest? Lees er meer over in het boek dat zowel de voorbereiding beschrijft als de dagelijkse ervaringen op de berg in woord en beeld vertaalt. Een onwerkelijke wereld die maar weinigen betreden. Een tocht langs alle kampen, de onrust op de top, de sneeuwstorm op de North Col, een lekkende zuurstoffles, de file op de zuidroute, hallucinaties in de kou en dode lichamen langs de route. Waarom begin je hieraan? Ik snap als geen ander waarom iemand hieraan begint en ik neem je graag mee op mijn reis naar de top van de wereld. Benieuwd? Bestel ‘m snel en ondervind in welke wereld Jur, Hylke en Roeland zich de komende 7 weken bevinden.

Tot de volgende blog!
Wilco

Toevoeging: Update juni 2021
Roeland en zijn vriendin Sanne hebben vroegtijdig de toppoging gestaakt vanwege lichamelijke gesteldheid. Jur en Hylke bereikten op 1 juni 2021 de top via de zuidzijde. Zij zijn, bij mijn weten, de eenendertigste en tweeëndertigste Nederlander die ooit op de top van de wereld stonden.