Blog 4 – Een moeilijke beslissing

Een lastige keuze
Ik had mijn zinnen op Antarctica gezet. Ik had m’n keuze gemaakt en had ook al contact gezocht met een drietal expedities met wie ik zo mee mocht. Winter ’23/’24 had ik met groen in m’n agenda omcirkeld en al vroegtijdig een maand onbetaald verlof aangevraagd. Ik startte in februari 2023 langzaam met de eerste voorbereidingen. Ik las me in over de achtergrond van Antarctica en de eerste poolreizen en begon rustig m’n trainingsschema weer op te pakken. Toch miste ik het enthousiasme dat ik bij al mijn vorige bergen en beklimmingen wel had. Ik miste de fonkeling in m’n ogen, ik miste het aanwakkerende vuur van binnen en miste het sneller kloppen van m’n hart. Ik kon er niet meteen achter komen wat er de oorzaak van was maar het zat me niet lekker. Ik heb uiteindelijk m’n intuïtie gevolgd en de keuze gemaakt om mijn beklimming van Mount Vinson op Antarctica uit te stellen. Dat geeft rust. Wellicht over een paar jaar maar ik kan het nu niet goed naar mezelf verantwoorden.

Een beklimming of commercieel gewin?
Ik klim ontzettend graag en ben met enorm veel plezier in de bergen. Het liefst zo afgelegen mogelijk. Maar ik worstel met de prijs vanaf 50.000 euro – 30% duurder dan Mount Everest – die er nodig is voor een verblijf van 12 dagen op Antarctica. Goedkoper heb ik ze niet kunnen vinden. Ter vergelijking: Mount Everest was een 60-daagse expeditie met effectief 36 dagen op de berg. Dat vertaalt zich in 30% goedkoper dan Mount Vinson en 300% meer waar voor je geld. Mount Vinson is met een hoogte van 4892 hoogte iets hoger dan de Mount Blanc en nog steeds een mooie uitdaging, maar voor de hoogte kan je ook andere bergen beklimmen. Daarnaast worden alle expedities naar Antarctica volledig verzorgd en met veel extra’s aangeboden (teveel in mijn beleving en meer dan nodig is). Ik worstel met de vraag of de ervaring die ik er op zal doen deze enorme prijs waard is en waarom ik zo nodig naar deze plek wil. Een vliegticket met ALE (Antarctic Logistics & Expeditions) van het puntje van Zuid-Amerika naar Antarctica gaat al richting de 35.000 dollar… Het plezier van het klimmen en het avontuur wordt daarmee teniet gedaan. De vrijheid die ik wil ervaren is er niet meer en het voelt niet als een eerlijke deal met een goede balans.

Nieuwe inzichten
De keuze om nu niet naar Antarctica te gaan valt me zwaar maar geeft rust. Het maken van deze keuze is overigens een mooie ervaring om te zien waar ik wel en niet blij van word. Ik wil heel graag de ‘Seven Summits’ beklimmen maar schijnbaar niet tegen elke prijs en alle voorwaarden. Toch zou ik er enorm graag naar toe willen om te ervaren hoe het voelt om op dit onherbergzame continent te verblijven. Wie weet ooit onder andere omstandigheden…

Voor nu zet ik het Antarctica project on hold en blijf volop genieten van de bergen die makkelijker toegankelijker zijn en probeer ondertussen wat ervaring op te doen met het kiten op grote sneeuwvlaktes. Wordt vervolgd.

Tot de volgende blog!
Wilco