WAAROM

Waarom? Waarom wil ik de Mount Everest gaan beklimmen?

Dat is een vraag die me bijna altijd wordt gesteld. Er is niet één antwoord op die vraag. Het is een combinatie van heel veel kleine gebeurtenissen die me nu naar deze beklimming bewegen. Kort samengevat spelen daarin de volgende aspecten een belangrijke rol:

  1. Mijn voorliefde om te reizen en te backpacken, d.w.z. met minimale middelen verschillende en andere indrukken opdoen dan de wereld waar we ons dagelijks in bewegen: nieuwe culturen, andere mensen, andere manier van leven, andere manier van denken.
  2. Mijn toevallige beklimming van de Kilimanjaro in 2001 waar het zaadje is gepland voor het bergbeklimmen: een speciale ervaring en unieke beleving die iets met je doet.
  3. Mijn werk bij Artsen zonder Grenzen als technisch logistieker in Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. Iets ondernemen dat totaal anders is dan waarvoor je hebt geleerd. Hier ontstond mijn inzicht dat je met heel weinig middelen heel erg gelukkig kan zijn en dat het delen van kennis en bieden van support aan mensen die het nodig hebben voldoening geeft.
  4. Mijn huidige werk als technisch strategie verantwoordelijke bij VodafoneZiggo waar ik me bezighoud met technologische ontwikkelingen: Artificial Intelligence, Internet of Things, Blockchain, Nanotechnologie, Quantum computing. Technologie die het komende decennium ons leven enorm gaat veranderen: een wereld die in schril contrast staat met de wereld in de bergen. De bergen zetten me weer met twee voeten op de aarde, de bergen brengen de balans terug.
  5. Mijn beklimmingen van de afgelopen 3 jaren waar o.a. de Mont Blanc, Elbrus, Dufour Spitze, Aconcaqua, de Denali en de Carstensz Pyramid deel van uitmaakten: elke berg leert je wel iets nieuws en hierdoor ben ik anders tegen veel dingen aan gaan kijken.
  6. Mijn TEDx talk waar ik kon ervaren hoe het is om mijn verhalen met meerdere mensen te mogen delen en anderen te kunnen inspireren met inzichten, ervaringen en gebeurtenissen. Hier heb ik geleerd dat wanneer je van tevoren angst hebt voor iets dat buiten je comfort zone ligt – en je onderneemt toch de actie om het te gaan doen – dat je daar exponentieel veel voldoening en geluk voor terug krijgt. Je hoeft dan nog niet eens je doel te bereiken: het ondernemen en doorzetten in die richting is al voldoende.

Er zijn nog een paar van dit soort gebeurtenissen die allemaal hebben bijgedragen tot een gevoel dat ik niet meer om de Mount Everest heen kan. Het is al besloten. Ik moet daar naar toe. De berg ligt daar, het klimmen brengt me enorm veel plezier, brengt me nieuwe inzichten en bovenal doet het iets met me. Als ik er daarnaast andere mensen mee kan helpen en mee kan inspireren dan wil ik dat graag doen. Ik wil met mijn beklimming Artsen zonder Grenzen steunen, maar daarnaast ook eenieder die uit dit verhaal en deze expeditie een sterke behoefte voelt om zelf ook iets te proberen dat net uit zijn of haar comfort zone ligt.

Ik beklim de berg heel graag met jullie erbij en deel met heel veel plezier al mijn bevindingen op deze site!


Werken bij Artsen zonder Grenzen – In de lucht, over het water, op de grond, in verbinding.


Aantrekkingskracht van de bergen – 2001 Kilimanjaro, 2007 Everst Base Camp, 2015 Mont Blanc, 2017 Denali

In de komende periode schrijf ik meer over de beklimming. Ik houd je op de hoogte via mijn blogs. Abonneer je op de mailing, dan krijg je bericht als er iets nieuws wordt gepost of volg me op Facebook. Ik spreek je daar weer!