Blog 6 – Rugby

Vaardigheden voor het expeditieklimmen
Er zijn verschillende vormen van bergbeklimmen. Ik wil me hier met name richten op het expeditieklimmen waarbij je zowel te maken hebt met je eigen individuele vaardigheden maar ook de steun van een heel team nodig hebt om je uiteindelijke doel te kunnen behalen. De brug naar rugby is dan makkelijk geslagen. Daar geldt exact hetzelfde.

Ik heb van 1999 tot en met 2011 bij Rugbyclub ’t Gooi gespeeld in Naarden. Op dat moment nog een goeie tweede klas amateur club waar in 2000 het roer omging met als doel Nederlands kampioen te worden. Dat is uiteindelijk in 2009 gelukt waarbij het eerste team de Nederlandse titel veroverde en het tweede team op dezelfde dag de Beker finale won. Rugby is voor velen een nog redelijk onbekende sport maar zit de laatste jaren enorm in de lift. Het is niet mijn bedoeling om alle regels uit te leggen maar ik wil graag de diversiteit en saamhorigheid binnen een team benadrukken in deze blog. Dit is namelijk iets dat bij het expeditieklimmen ook terug komt.

Het rugbyteam
Een rugbyteam bestaat uit 15 man waarvan er 8 zware, stevige, uit de kluiten gewassen figuren de voorwaarsten vormen en 7 wendbare, snelle atleten de driekwartlijn voor hun rekening nemen. Iedereen heeft in het veld een eigen individuele taak en iedereen is afhankelijk van elkaar om de bal in het team te houden en te kunnen scoren. Naast de eigen vaardigheden wordt er ook met patronen gewerkt waardoor je elkaar blindelings leert vinden. Samenwerken is een must om de tegenstander te slim af te zijn en ze te kunnen verslaan. Op het veld kennen alle spelers respect voor de referee die het spel leidt (dit in tegenstelling tot veel voetbalwedstrijden). Eenmaal in de wedstrijd speelt alles zich af op het scherpst van de snede, maar na het laatste fluitsignaal wordt er, met de tegenstander die net daarvoor nog door de modder werd getrokken, net zo gezellig een biertje gedronken en luidkeels meegezongen.

De vergelijking
Mijn 12 jaar rugby hebben me een hoop geleerd over vechtlust, kameraadschap en steun. Over je eigen kunnen, over doorzettingsvermogen en niet opgeven. Over blind vertrouwen in je team, de rol van de coach en het technisch team. Maar ook de rol van de verzorgers, de trainers, de sponsoren, de materiaalman, de veldbeheerder en de steun van het thuisfront en supporters. Iedereen is belangrijk om het doel te halen wat je met het team hebt gesteld. Dit is met het expeditieklimmen niet anders.

Het expedititeteam
Een relatief kleine berg kan je nog alleen beklimmen maar als je in de hoogste league wilt klimmen kan je daar alleen maar met een team naar toe. Je stelt een expeditie samen om de taken te verdelen en de beste mensen voor de beklimming te vinden. Ook hier is er een team van uiterst fit getrainde klimmers nodig die allemaal de top willen bereiken, die dezelfde focus hebben. Zij zullen al hun energie nodig hebben om de meters omhoog te maken en om de hoogte en de zuurstofarme lucht te trotseren. Daarnaast is er een expeditieleider nodig, een weerkundige die het weer nauwlettend in de gaten houdt, personen die de tenten verzorgen en het eten bereiden. Er zijn sherpa’s die helpen de lasten te dragen. Als één van deze personen zijn taak niet volbrengt stagneert de keten en zal niemand de top halen. Team effort en goede samenwerking zijn cruciaal binnen een expeditie.

Meerwaarde
Het besef dat iedereen een eigen taak heeft tijdens de expeditie creëert een afhankelijkheid naar elkaar. Eerlijkheid en respect zijn daarbij belangrijke verbindingsfactoren. Maar als de samenwerking optimaal verloopt en iedereen zich aan de afspraken houdt dan geeft jouw inzet en de inzet van alle andere teamleden een overtreffende meerwaarde. Die waarde lig veel hoger dan de uitkomst van alle individuen apart bij elkaar opgeteld. Een goed samengesteld team is goud waard. De kunst is om de juiste spelers te vinden. Ik heb rugby in mijn hart gesloten en vind het een geweldige sport, in al zijn facetten. Ik zal op mijn tocht naar de top van de Mount Everest het clublogo zichtbaar trots meedragen.

Een team krijgt meer voor elkaar dan de som van alle individuen!

Tot de volgende blog!
Wilco