Blog 26 – 86 Centimeter

Op 8 december 2020 hebben zowel China als Nepal gezamenlijk een meting uitgevoerd om de hoogte van de Mount Everest te berekenen. De top van de hoogste berg ter wereld ligt precies op de grens van beide landen en is nu officieel 8848,86 meter hoog. In het  verleden hielden zowel China als Nepal er een andere hoogte op na. Nepal hanteerde de hoogte die officieel in 1954 door India was vastgesteld op 8848 meter. China hield vol dat hun meting in 2005 toch echt 8844, 43 meter liet zien. Weliswaar zonder extra sneeuw en ijs meegerekend.

Oorsprong van de meting
Op zijn 16-de vertrok George Everest in 1806 naar India om de Oost-Indische Compagnie te versterken. Hij sloot zich aan bij het ‘Great Trigonometric Survey’ team dat in die periode begon aan een monsterklus om de meridiaanboog tussen India en Nepal in kaart te brengen. Op deze route van 2400 kilometer bevonden zich de hoogste bergen ter wereld, beter bekend als de Himalaya. Dit levenswerk zou ruim een halve eeuw gaan duren. In 1856 werd PEAK XV opgemeten en in de boeken geschreven met 8838 meter. Er is daarna geen hogere berg meer ontdekt. De driehoeksmeting die toen werd verricht is lang niet zo nauwkeurig als de huidige GPS metingen maar men zat er niet ver naast.

Gezamenlijk akkoord
In april 2010 besloten China en Nepal om de officiële hoogte op 8848 meter vast te stellen, inclusief een 4 meter dikke ijslaag. Een permanente ijskap mag als onderdeel van de berg worden gezien. Toch is er altijd de wens geweest om een nieuwe meting uit te voeren met de laatste technieken. Na de aardbeving op 25 april 2015 is deze wens versterkt omdat werd aangenomen dat dit invloed op de hoogte zou hebben. Geen gekke gedachte als je weet dat de ‘Hillary-step’ door de beving ook van vorm is veranderd. De Hillary-step kenmerkt de laatste steile beklimming vanuit de zuidkant naar de top en vormde voor de beving een verraderlijke hindernis. Na de beving zijn de steps een stuk eenvoudiger geworden om te beklimmen – alhoewel niets op die hoogte nog eenvoudig is.

Historie
Strikt gezien is de meting is een tijdsopname van een continue veranderende positie van de tektonische platen die de aardkorst vormen. Miljoenen jaren geleden is de Indiase plaat tegen de Eurazische plaat gebotst. Door de enorme kracht van de botsing is de frontlinie van de platen omhoog gestuwd. Zie hier de geboorte van de Himalaya. Nog steeds zijn de platen in beweging en verschuiven millimeters tot centimeters per jaar. Over 10 jaar zal de hoogte van de Mount Everest dus ongetwijfeld weer veranderd zijn. Al zal het verschil in hoogte niets af doen aan de prestatie om de top tegen die tijd ook te bedwingen.

Wiskundig gemiddelde
De grootste onduidelijkheid ligt echter niet zozeer bij het bepalen van de top ten opzichte van het meetobject met alle GPS apparatuur maar ligt bij het bepalen van het ‘nul-niveau’ dat als basis dient om de hoogte te bepalen. De aarde is niet overal even rond (de straal van de aarde is langer vanuit het centrum naar de evenaar dan vanuit het centrum naar de polen) waardoor de zwaartekracht iets kan verschillen per locatie op aarde. Tevens heeft de positie van de maan ten op zichtte van de aarde ook invloed op de hoogte van het water. Met wiskundige berekeningen kan een gemiddelde waarde van het zeeniveau worden berekend. En zie hier hoe de hoogte van de Mount Everest tot stand komt.

Als een ander referentiepunt wordt gekozen moet de Mount Everest het afleggen als hoogste berg ter wereld. De twee bekendste toppers:
– Chimborazo (6268 meter) in Ecuador, wint aan afstand gemeten vanaf het middelpunt van de aarde: 6384 km ten opzichte van de Mount Everest die vanaf dit punt 6382 km meet. Zoals eerder aangegeven heeft dit te maken met de ovale vorm van de aarde.
– Mauna Kea (4207 meter) op Hawaii, wint aan hoogte gemeten vanaf de voet van de berg (5996 meter onder water) en telt dan op tot 10.203 meter hoogte.

Langer genieten
De verschuiving van 86 centimeter ten opzichte van de vorige meting in 1954 of de meting van de Chinezen in 2005 zonder ijskap en voor de aardbeving is dus geen groot raadsel en zeker geen verrassing. Er zijn vele variabelen waar iedereen het over eens moet zijn. Het is niet meer dan logisch dat de hoogste berg ter wereld altijd onder een vergrootglas zal blijven liggen. Het is een geruststellende gedachte dat er overeenstemming is over de hoogte van deze magische berg door de landen waarmee de berg zijn flanken deelt. De prestatie om de top te bereiken wordt er niet minder om en de doorgewinterde bergbeklimmer kan zich nu verheugen om tijdens de beklimming 86 centimeter langer te mogen genieten van de Qomolangma, de moedergodin van alle bergen.

Audio fragment op 1-Vandaag

Tot de volgende blog!
Wilco