BLOG’s

Blog 25 – De tweede druk

Begin april 2020 verscheen mijn boek vers van de pers. Alsof er een kind werd geboren dat negen maanden lang in ontwikkeling was geweest en voor het eerst het levenslicht zag. Het hele verhaal in geuren en kleuren uiteengezet en afgezet tegen de witte bergtoppen van de Himalaya: De beklimming van de Mount Everest. Een beklimming die voor velen tot de verbeelding spreekt. In deze versie, van de vele Mount Everest boeken die er zijn, maak je de beklimming bijna persoonlijk mee naar de top van de wereld.

Honderden mooie en ontroerende reacties heb ik in ontvangst mogen nemen. Van vele bekende maar ook van onbekende personen. Via Whatsapp, Instagram, Facebook en Linked kwamen ze binnen en kreeg ik zelfs foto’s opgestuurd vanuit vele verschillende landen. Een mooi contrast met de kou op de Everest. De zomermaanden lijken zich er bij uitstek goed voor te lenen om er eens rustig voor te gaan zitten en een boek open te slaan.

Het is altijd spannend hoe een boek wordt ontvangen en of het verhaal aanslaat. Vijf maanden na het verschijnen van de eerste druk verschijnt nu de tweede druk. Er is veel vraag naar de authentieke manier waarop de beklimming is beschreven. Er verscheen een mooi diepte-interview in het julinummer van de National Geographic. Ik kreeg zelfs bericht dat mijn boek ook in diverse bibliotheken in Nederland en Vlaanderen in het boekenarsenaal is opgenomen. Wat mooi dat nu nog meer mensen van het avontuur kunnen genieten!

Begin september 2020 ligt de tweede druk in de winkels. Deze versie is bijna identiek aan zijn voorganger en verschilt eigenlijk alleen op de achterzijde van het boek waar we drie quotes aan hebben toegevoegd die over mijn beklimming in de media zijn verschenen:

“Een nieuwe kijk op de wereld”- National Geographic
“Een flirt met de dood”- NRC
“Een beschrijving van de tocht op eerlijke en boeiende wijze”- Hoogtelijn

Hiermee beschrijven deze bekende media de kern van mijn boek. Precies zoals ik het heb willen neerzetten. Ik heb zo eerlijk mogelijk proberen mee te geven wat het inhoudt om de Mount Everest te beklimmen. Wat er voor nodig is om zover te komen maar ook over het circus dat zich hoog in de bergen afspeelt. De zone des doods laat zien dat we daar op het randje van ons kunnen verblijven. We horen daar als mens niet thuis. Het is een flirt met de dood. Uiteindelijk heeft deze beklimming me heel dicht bij mijn echte ik gebracht en heeft het veel dingen in perspectief gezet. Niet alleen het unieke uitzicht op de wereld heb ik mee terug genomen maar de ervaring en alles er omheen heeft me geestelijk een rijker mens gemaakt.

Heb je m’n boek nog niet gelezen? Kijk hier hoe je ‘m snel kan bestellen.

Veel leesplezier!

Tot de volgende blog!
Wilco

Blog 24 – Een jaar later

Op 23 mei 2019 om 05:40 stond ik op de top van de wereld. Na een uitputtende klim door de zone des doods die op 22 mei om 21:00 begon vanuit kamp 3 op 8300 meter. Daaraan voorafgaand hadden we al zes weken op de berg ons acclimatisatieschema doorlopen. De moeilijke en gevaarlijke terugweg volgde terwijl de wind weer langzaam in kracht toenam. Ik zou uiteindelijk 38 uur niet eten en drinken. Een lekkende zuurstoffles dreigde bijna roet in het eten te gooien en de vermoeiheid dreef me naar een hallucinatie op 7800 meter hoogte. Het was moeilijk om droom en werkelijkheid nog uit elkaar te houden. Ik redde het veilig terug naar Advanced Base Camp en liep de volgende dat laatste 22 kilometer met mijn laatste krachten naar Base Camp op 5200 meter.

Veel mensen vragen me nog dagelijks naar mijn avontuur op de Mount Everest en elke dag herinnert me wel aan de voorbereiding, de beklimming, het afzien, de vreugde of de prestatie in het algemeen. Het achter me laten lukt niet meer. Het is onderdeel geworden van mijn leven. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd. Ik kreeg al snel de uitnodiging van Uitgeverij Edicola om een boek te gaan schrijven en dit samen uit te brengen. Dit was de uitgelezen kans voor mij om mijn ervaringen in één document samen te vatten en te delen met de buitenwereld – zie ook mijn vorige blog.

Ik heb ondertussen vele lezingen gegeven en mijn verhaal met bedrijven, stichtingen en verenigingen gedeeld. Ik werd benaderd door SportsSpeakers en Bron & Partners en sta daar nu als spreker te boek. De beklimming van de Mount Everest staat daarin centraal maar in bredere zin verhaal ik hoe een schijnbaar onmogelijk doel toch mogelijk en haalbaar kan worden. Iets dat op veel van toepassing kan zijn.

Ik heb in diverse interviews uitleg gedaan over mijn beweegredenen, mijn motivatie, mijn voorbereiding, het gevaar, het teamverband, de eurforie, het relativeren en terugkeren in het ‘normale’ leven. Ook dit weekend is er weer veel aandacht voor de Mount Everest. Het is precies 1 jaar geleden en de drukte van vorig jaar – met de filevorming en hoge aantal doden – heeft plaatsgemaakt voor de serene rust die het Corona virus heeft afgedwongen.

Ook dit weekend heb ik diverse interviews afgegeven aan kranten die mijn beklimming in perspectief willen plaatsen. Het geeft een goed beeld wat er op de Mount Everest is gebeurd en wat het met mij en het thuisfront heeft gedaan en nog steeds doet. Lees er meer over in:
De Gooi- en Eemlander
NH Nieuws
BussumsNieuws

Interview in de Gooi- en Eemlander
Beklimming van de Vestingwallen in Naarden

Als speciale herinnering liep ik op zaterdag 23 mei 2020 om 05:00 de deur uit om samen met Sander Daems de Vestingwallen in Naarden te beklimmen. Geen loodzware tocht maar een mooie herinnering aan een jaar eerder om de zonsopkomst mee te maken op deze speciale dag. Deze keer boven Naarden en met een toost op de speciale ervaring die we samen hebben opgedaan tijdens de beklimming van de Mount Everest.

Een jaar vliegt voorbij maar ik kijk ook hier met veel trots en veel voldoening op terug. Lees het hele verhaal in mijn boek ‘Mount Everest, onderweg naar de hemel’.

Kijk hier hoe je deze het makkelijkst en snelst kan bestellen.

Tot de volgende blog!
Wilco

 

Blog 23 – Boek

De laatste loodjes, de letterlijke puntjes op de ‘i’. Ik lees voor de laatste keer mijn manuscript door dat door de vormgever in een aantrekkelijke en leesbare vorm is gegoten. Ik heb mijn verhaal wel tientallen keren gelezen. Van voor naar achter en weer terug.  Elke keer maak ik wel weer een paar miniscule aanpassingen maar deze keer is het goed. Het boek is nu precies zoals ik mijn verhaal graag wil delen met iedereen. Met iedereen die een klik heeft met het bergbeklimmen en met iedereen die benieuwd is wat er bij komt kijken om de Mount Everest te beklimmen. Maar ook met iedereen die een droom heeft maar niet weet waar te beginnen. En ook met iedereen wiens beeld vertroebeld is door de media die de moedergodin der bergen heeft afgeschilderd als een bucketlist activiteit. De enorme drukte in 2019 veroorzaakte een enorme file op de zuidkant bij de Hillary step en heeft velen doen geloven dat deze beklimming spielerei is en maar weinig voorstelt. Het is als een attractie weggezet. Als je veel geld hebt dan streep je de Mount Everest zo van je lijstje af. Niets is minder waar.

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Niet veel mensen beklimmen deze reus, deze gigant onder de bergen. De beklimming staat bekend om de enorm zware en afmattende beklimming in de zone des doods waar elk jaar weer klimmers het leven laten. De moeilijkheid zit ‘m in een combinatie van factoren. In het boek leg ik uit wat die factoren zijn en hoe je je daar zo goed mogelijk op kan voorbereiden. Hoe breng je de risico’s terug tot een acceptabel niveau waarvan je weet dat je ze kan managen? Hoe voorkom je een vloedgolf van paniek? Het boek is een metafoor voor veel dingen in het leven. Iets dat je heel graag wilt bereiken maar waarvan je denkt dat het voor jou niet is weggelegd en daarom terzijde legt. Wat nou als je het niet terzijde legt en er alles voor over hebt om het toch te bereiken? Hoe pak je dat aan? Wat moet je ervoor doen? Wat brengt het je? En wat doet het met je?

Ik geloof er in dat je een droom altijd moet koesteren, een droom stelt je in staat om ergens naar toe te leven. Het is de reis er naar toe die ons avontuur brengt, ons er toe aanzet in beweging te komen en ons in staat stelt meer te doen dan we ogenschijnlijk denken dat we kunnen. Als we die droom waar kunnen maken en iets volbrengen waarvan we eigenlijk denken dat het niet mogelijk is dan onstaat er iets bijzonders. Ik heb ervaren dat geloof, vertrouwen en overtuiging je ertoe kunnen aanzetten een droom waar te maken. Door die reis aan te gaan, leer je jezelf steeds beter kennen. Hoe ver ga je? Waarom ga je door? Waar ligt de grens? Het brengt je heel dicht bij jezelf, de keuzes die je maakt zijn klaarblijkelijk de persoon die je écht bent. Het brengt balans en rust in een wereld waar tegenwoordig alles mogelijk is maar waar beperkt tijd is om jezelf te ontdekken. Het is mooi om je hart te volgen, je passie te omarmen en te doen waar je gelukkig van wordt. Doe dat met overgave. Laat je door iedereen inspireren maar volg je eigen pad.

De titel ‘Mount Everest, onderweg naar de Hemel’ staat synoniem voor het onderweg zijn naar iets waarvan je nog niet weet wat het is maar waarvan je denkt, gelooft en hoopt dat het iets heel moois zal brengen. Het bereiken van de top op 23 mei 2019 05:40 in de ochtend was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt maar het bereiken van de top heeft veel meer losgemaakt dan alleen de euforie op de top. Het heeft me veel meer gegeven dan ik vooraf voor mogelijk had gehouden. Daarom is het zo mooi iets te doen vanuit passie; je krijgt er iets voor terug dat je vaak niet ziet aankomen.

Volg je droom, ik neem je graag mee op mijn reis.

Lees hier meer over de inhoud en hoe te bestellen.

Tot de volgende blog!
Wilco

Blog 22 – Zeven stappen

Toen ik begin 2018 bekend maakte om de Mount Everest te gaan beklimmen werd ik benaderd door ChannelConnect,  hét kennisplatform voor ICT-business partners. Ik gaf aan hoe ik de beklimming benaderde en welke gelijkenissen ik met het bedrijfsleven zag en dan met name de bedrijfstak waarin ik zelf werkzaam ben, de Telecom en ICT markt. Overigens is de vergelijking die ik maak ook waardevol om op andere zaken te projecteren.

In een vierluik vertel ik de parallellen tussen het managen van complexe ICT en het expeditieklimmen. Als je tussen de regels doorleest is dit echter op van alles van toepassing. Het belangrijkste is stap 1: je open stellen voor verandering. Daarna wordt het gaandeweg makkelijker maar de stappen vragen om een rotsvast vertrouwen in jezelf en het volgen van jouw doel.

Zeven stappen
Aan de hand van zeven stappen leg ik uit hoe je van een idee toe kan werken naar het uit laten komen van een droom. Het vraagt veel zelfkennis, doorzettingsvermogen, je eigen pad blijven volgen en overtuiging houden waar je in gelooft. Ik ben voor gek verklaard, uitgelachen en werd niet begrepen maar de beloning is des te groter als blijkt dat je het toch voor elkaar weet te krijgen. Hieronder kort mijn samenvatting van de zeven stappen:

Vierluik
Mocht je de verschillende delen in ChannelConnect hebben gemist dan zijn ze hieronder terug te vinden met een verwijzing naar de link op het internet.

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

Er verschijnt nog een volgende BLOG in de komende periode waar ik over visionair leiderschap wil praten en strategisch management. Waarom is dat cruciaal als je een doel wilt bereiken? Waar voldoet dat aan en wat is er voor nodig? Ik neem je graag mee op deze reis.

Tot de volgende blog!
Wilco

Blog 21 – Bedankt! De volgende stap

Met het halen van de top van de wereld lijkt er een een einde te komen aan deze site en deze blogs maar niets is minder waar. We gaan door maar daarover straks meer.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die, op welke manier dan ook, heeft bijgedragen om deze expeditie mogelijk te maken en tevens iedereen die heeft meegeholpen het bedrag van 9.000 euro bij elkaar te brengen voor Artsen zonder Grenzen. We hebben daarmee ruimschoots het doel van 8.848 euro gehaald! Iets om trots op te zijn voor ons allemaal. Ook hier was het doel bijna onmogelijk hoog maar met elke euro en elke donatie zijn we er gekomen. Samen naar de top. Ook namens Artsen zonder Grenzen enorm veel dank!

Speciale dank aan de Partners van Stichting Grenzen aan de Top. Stuk voor stuk bedrijven die me hun vertrouwen hebben geschonken en me het duwtje in de rug hebben gegeven om de top van de wereld te halen. Ik  heb met trots hun namen op de vlag met me meegenomen naar de top van de wereld. Met dank aan:
– Perspectum
– De Unie
– Implicit
– Pomona
– Naarden All Stars
– RAB
– Kathmandu
– ChannelConnect
– Onesize/Kaaps/MassiveMusic
– Mountain Network

Tevens wil ik de vele privé sponsoren bedanken die me deze reis hebben gegund en wilden bijdragen in het avontuur. Ik drink graag met iedereen binnenkort een drankje om persoonlijk de verhalen, de ontberingen en de mooie mooie momenten te delen. Een speciale uitnodiging volgt bij de première van de presentatie!

Wat is de volgende stap?
Ik heb op dit moment nog geen concreet doel maar er wordt aan een hoop ideeën gewerkt. Uiteraard volgt er een spetterende en inspirerende presentatie waarin ik een kijkje achter de schermen geef van deze beklimming en uitleg wat het me heeft gebracht. Een expeditie op deze hoogte brengt veel nieuwe inzichten die we in het Westen dreigen te verliezen. Vanaf September/Oktober beschikbaar en te boeken. Hou deze site en blogs in de gaten voor de details, prijzen en specifieke inhoud.

Daarnaast blijf ik schrijven voor een paar websites waar ik mijn ervaringen wil delen met anderen. Hier wil ik rustig de tijd voor nemen maar ik kom daar in het vierde kwartaal dit jaar op terug.

Voor de rest blijft deze site bestaan, al is het alleen al als naslagwerk voor toekomstige Mount Everest beklimmers die er hun voordeel mee willen doen. Heb je vragen? Bel me gerust!

Tot snel!

Met supergroeten,
Wilco

Blog 20 – De top van de wereld!

Het is 23 mei 2019, 05:40, 8.848 meter. Ik ben er, op het hoogste punt van de wereld. Moe, maar nog niet uitgeput. Mijn energieniveau is laag door het tekort aan zuurstof, ondanks de toevoer van extra zuurstof uit de fles die op m’n rug hangt. Met drie liter per minuut krijg ik net voldoende extra zuurstof toegevoerd om me warm te houden en me voort te bewegen.

Ik hoor mezelf zwaar ademen in het masker waarmee ik de zuurstof inhaleer. Af en toe hoest en rochel ik dwars door het masker heen. Mijn keel is gortdroog door de lucht en voelt als schuurpapier. Samen met het condens van mijn warme adem vormt zich een dikke ijspegel onder aan mijn zuurstofmasker.

Het zwaarste komt nog
Ik heb het ‘m geflikt. Het hoogste punt op de wereld maar ik ben er nog niet. Ik moet straks nog terug naar beneden. In mijn ogen huist een lichte bezorgdheid. Ik weet dat 70% van de ongevallen tijdens de afdaling gebeurt. Ik weet ook hoe zwaar de heenweg was en hoe gevaarlijk de terugweg wordt. Ik ben er nog niet. Ik moet straks volle focus houden bij elke stap.

Ik sta licht voorovergebogen en richt mezelf weer op om deze keer in volle bewustzijn om me heen te kijken, 360 graden om me heen. Er is niets hogers dan het punt waar ik nu sta. Mijn ogen zijn te koud om te tranen. De zon laat zich nu helemaal zien aan de horizon en de opwarming van de lucht aan de zuidkant van de berg zorgt voor thermiek die de lucht in beweging brengt en een behoorlijke wind genereert. Alles voelt opeens nog kouder aan.

Obstakels op de berg
In totaal sta ik 7 minuten op de top van de wereld. Overal om me heen zie ik de bolling van de aarde aan de horizon. Het is magistraal. Als ik over de top aan de zuidkant naar beneden kijk zie ik een enorme drukte. Het dringt dan nog niet tot me door dat ik dezelfde rij zie als op de foto die Nirmal Purja even later de wereld in stuurt en veel ophef veroorzaakt. Ik besef dat ik hier niet te lang moet blijven. Het wordt drukker en ik heb nog een lange weg terug te gaan. Ik heb nog voor 9 uur zuurstof in mijn flessen (op 3 liter/min) dat moet normaal gesproken ruim voldoende zijn om bij kamp 2 uit te komen (7600 meter). Op de terugweg kom ik veel mensen tegen die op hun weg omhoog zijn. Zij zijn ongetwijfeld veel later vertrokken dan ons team.

Afdelalen langs de second step
Omdat je met z’n allen aan hetzelfde vaste touw vast zit, vormen deze mensen steeds een klein obstakel waar je langs moet. Soms lukt dat niet vanwege het smalle richeltje waar je overheen moet of de steile afgrond. Dan is het wachten tot er een goed plekje is waar dat wel kan. De afdaling langs de second step baart me wel zorgen. Daar vormt zich een kleine opstopping van, pak ‘m beet, 20 personen. Ik heb in eerste instantie geen idee waarom het hier stil staat. Ik wacht gelaten maar krijg het na 10 minuten toch koud. Schijnbaar is de afdaling langs de second step zo beangstigend dat er een paar mensen zijn die verstijven en daarmee de rest ophouden. Ik molenwiek met m’n armen en sla het bloed naar mijn vingertoppen. Ik probeer m’n tenen te bewegen om wat warmte te genereren.

Na een klein uur mag ik zelf aan de afdeling beginnen van de second step. Ik zie de man voor me stuntelen en angstig naar zijn grip zoeken op de gammele ladder die aan oude touwen langs de rotsen hangt. Ik snap het niet. Wat zoeken die mensen hier? Ik snap de angst die kan ontstaan maar met voldoende oefening en ervaring klim je hier zo naar beneden. Zonder problemen eindig ik onderaan de second step en vervolg mijn weg terug.

Blijven rekenen
De beklimming van de Mount Everest is anders dan alle andere bergen die ik hiervoor heb beklommen. Wel hebben al die bergen bijgedragen aan de ervaring die nodig is om de Mount Everest met vertrouwen te kunnen beklimmen maar ik heb gemerkt dat een berg boven de 8000 meter een extra dimensie toevoegt. Dat is onder andere de tijd die nodig is om te acclimatiseren en het gebruik van extra zuurstof en daarmee ook de afhankelijkheid daarvan. Er is veel tijd nodig om je lichaam aan deze extreme hoogtes te laten wennen. Dit start op de Mount Everest in Base Camp en Advanced BaseCamp (ABC), respectievelijk 5200 meter en 6400 meter, en wordt opgevoerd naar de 7000 en 7500 meter.

Je lichaam leert tot deze hoogtes zichzelf nog te redden zonder extra zuurstof. Het nadeel van deze hoge acclimatisatie stages is dat je zo hoog zit dat je relatief weinig energie hebt om veel dingen te gaan doen. Je teert ondertussen langzaam in op je vetten en spieren maar zoekt ook de balans om toch fit genoeg straks de toppoging te ondernemen. Ik had me daarnaast de extreme afhankelijkheid van zuurstof niet zo voorgesteld als deze keer meegemaakt. Boven de 7500 meter heb ik gekozen om extra zuurstof te gebruiken (net als 97% van alle klimmers – dat geeft al aan welk gevaar er schuilt in een toppoging zonder extra zuurstof).

Het nadeel van het gebruik van extra zuurstof is dat deze vroegtijdig op raakt en het verschil met de buitenlucht je in de problemen kan brengen. Ik kreeg te maken met een lekkende zuurstoffles en enkele korte opstoppingen bij de eerste, tweede en derde step. In totaal heb ik daar 3,5 uur mee verloren en daarmee kostbare zuurstof uit mijn fles verbruikt. Van de beschikbare 18 uur zuurstof om van Camp 3 naar de top heen en weer te gaan wordt de marge dan erg klein. Met 8,5 uur heen en 7 uur terug heb ik het net kunnen redden door op sommige stukken de zuurstoftoevoer van 3 liter per minuut naar 2 liter per minuut te zetten. Het is echter continue rekenen hoeveel zuurstof je nog hebt en hoeveel tijd je nog nodig denkt te hebben om door te lopen naar de top maar ook om genoeg over te houden voor de terugweg.

Het laatste wat je wilt is om in de zone des doods geen extra zuurstof meer te hebben. Dat verschil is te groot om te overleven en het is dan nog een kwestie van uren voordat je in een eeuwige slaap valt. De beklimming van de Mount Everest is niet zonder gevaren maar met de juiste ervaring, voorbereiding en training kan je de kans op ongelukken enorm verkleinen.

Is een droom te koop?
De discussie omtrent de drukte die dit jaar enorm in het nieuws kwam is nog lang niet over. Het is tragisch dat er, mede hierdoor, zoveel doden zijn gevallen. Ik zal in deze blog niet ingaan op de details maar met wat ik heb gezien waren er een hoop mensen aan het klimmen die met te weinig ervaring, kennis en ik vermoed ook voorbereiding en training aan deze reusachtige klim zijn begonnen. Hiermee breng je jezelf maar ook anderen op de berg in gevaar. Deze mensen willen te snel en te graag meteen het hoogste en betalen daar een vermogen voor om met extra sherpa support een droom uit te laten komen.

Ik ben van mening dat je een droom niet kan kopen, een droom moet je verdienen. En dan niet met geld maar in dit geval met passie, toewijding, motivatie en veel vrije tijd. De kans op ongelukken wordt veel kleiner en het plezier, het genieten en de voldoening worden veel groter. En eerlijk gezegd is dat wat bergbeklimmen zo mooi maakt.

Tot de volgende blog,
Wilco

Deze blog verscheen ook als artikel op www.mountainreporters.com.

Blog 19 – Hoogtetent

Met een luide piep start de compressor op en perst de zuurstofarme lucht door een 10 meter lange slang naar mijn slaapkamer. Daar staat bovenop m’n queensize bed een imposante doorzichtige tent. Binnen in de tent liggen de matrassen, lakens, kussens en het dekbed alsof er niets veranderd is. De entree van de tent is goed dichtgeritst en de rubberen slang steekt aan de zijkant een stukje de tent in. Daar blaast de compressor de zuurstofarme lucht naar binnen. Binnen 45 minuten heeft de tent zich volgeblazen met de nieuwe lucht waar maar 50% van de hoeveelheid zuurstof in zit in vergelijking met de lucht buiten de tent. Ik heb de compressor ingesteld op stand 6,5 met de adapter helemaal open, wat overeenkomt met 5.100 hoogtemeters. Vannacht slaap ik wederom op grote hoogte.

Slapen op grote hoogte
Ik slaap nu precies 6 weken in deze hoogtetent die ik bij ‘Altitude Dream‘ heb gehuurd. Ik ben begonnen op 2.000 meter en heb om de twee dagen de hoogte met 250 meter opgevoerd. Ik heb een tijd rond de 4.000 meter geschommeld en maak nu af en toe uitstapjes naar de 4.500 en 5.000 meter. Veel hoger is niet meer comfortabel of ik moet langer in de tent doorbrengen. Op dit moment kan ik er niet veel langer dan 8-9 uur per nacht in blijven liggen. Ik moet er weer op tijd uit om te werken en te sporten. Dit beperkt de continue aanmaak van rode bloedlichaampjes maar ik ben al lang tevreden dat ik tot 5.000 meter kom.

Benauwd
Het slapen in een hoogtetent gaat niet vanzelf. Er zijn nachten dat ik probleemloos doorslaap maar er zijn er genoeg dat ik rond 3 uur wakker wordt en met een benauwd gevoel een paar keer extra diep adem moet halen. Niet zorgwekkend maar wat onwennig. Overigens geheel herkenbaar met de acclimatisatieverschijnselen op al mijn vorige beklimmingen. Daar gebeurde dit ook en het is onderdeel van het aanpassen van je lichaam op grote hoogte.

Effectief
Veel mensen vragen zich af of dit nu echt zoden aan de dijk zet. Ik heb me dat ook afgevraagd maar toch gekozen om het wel te doen. Ik heb 6 weken geleden een bloedtest gedaan om mijn Hb-gehalte te meten (maat voor de hoeveelheid rode bloedlichaampjes in je bloed) en heb dat afgelopen week herhaald om te zien of er een verschil was. En zowaar was dit gehalte met 0,3 gestegen. Niet veel maar wel een teken dat mijn lichaam actief bezig is met het aanjongen van rode bloedlichaampjes. Daarbij geloof ik er ook in dat je cellen een geheugenfunctie hebben en straks in de Himalaya weer snel in het ritme zitten om door te gaan met het acclimatiseren naar nog grotere hoogte. Het grote voordeel is dat ik daar 24 uur per dag op hoogte verblijf en dit proces continue door kan blijven gaan.

Voor mijn gevoel geeft slapen in een hoogtetent je een lichte voorsprong om sneller te acclimatiseren. Dit zal uiteindelijk pas echt blijken als ik volgende week naar Nepal vertrek en er hopelijk de vruchten van pluk.

Afhankelijkheden
Met een hoogtetent zijn er enorm veel invloeden die het acclimatisatieproces kunnen maken of breken. Als je langer dan 12 uur in de tent verblijft is de kans groter dat je sneller acclimatiseert. De vraag is of je die tijd daarvoor kan vrijmaken. Mij lukte dat niet, ik moest met 8-9 uur genoegen nemen. Wil je te snel naar grote hoogte dan is je lichaam nog niet goed geacclimatiseerd en schrik je veel wakker door benauwdheid en kost je dat je nachtrust. Ik ben blij dat ik deze volle 6 weken heb gebruikt om rustig naar 5.000 meter toe te werken.

Niettemin is het elke ochtend een heerlijk gevoel om de rits van binnenuit open te ritsen en met volle teugen de zware zuurstofrijke lucht van buiten de tent weer in te ademen.

Ik blijf nog een paar dagen in de tent slapen en vertrek dan via Nepal naar Tibet. Op naar de Mount Everest! Ik kijk er naar uit, voel me goed, sterk en rustig. Mede door het slapen in een hoogtetent.

Tot snel!
Wilco

Kijk voor meer informatie op: www.altitudedream.com

 

Blog 18 – Puntjes op de ‘i’

De maand maart is aangebroken. Nog ruim 4,5 weken en dan gaat de expeditie van start. Ik voel me goed, sterk en rustig. Ik ben op tijd begonnen met de planning en de voorbereiding. Mijn voornemen was om de maand maart helemaal vrij te houden om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Dat is gelukt. Ik deel graag de drukte van de laatste maand en hoe ik de komende weken in ga vullen.

Hoogtetent
Ik slaap vanaf half februari in een hoogtetent. Bij AltitudeDream heb ik een tent besteld die ik zeven weken lang in mijn slaapkamer heb staan. Deze tent staat als het ware op mijn gewone bed en via een compressor wordt er lucht in de tent geblazen. Het zuurstofpercentage van die lucht is instelbaar waardoor je het zuurstofpercentage in stapjes van 21% zuurstof op zeeniveau naar 9% zuurstof kan terugbrengen. Deze laatste stap simuleert dan een hoogte van ruim 6000 meter hoogte. Ik zal hier nog een aparte blog aan wijden hoe dit werkt en of dit ook echt haalbaar is. Het is in ieder geval even wennen en met name om een goede balans te vinden. De balans dat je lichaam zich goed aanpast aan het zuurstoftekort maar je ook nog de juiste rust vindt om goed te slapen. Het is niet de bedoeling dat het me uitput.

Media
De afgelopen maand is er een hoop media op me af gekomen. In mijn planning heb ik de maanden februari en maart aangehouden om de campagne voor Artsen zonder Grenzen te voeren. Met name via social media maar daar waar ik de kans krijg ook via de kranten en TV. Nadat ik eind januari op de radio bij ‘Ekdom in de morgen‘ mijn verhaal kon doen volgden nog enkele andere interviews. Zie hier een korte opsomming:
Naardernieuws
Maatschappelijk diner
RTV Noord-Holland
Kathmandu Outdoor nieuwsbrief
Mountainreporters.com
Bergsporter.com
– Reportage van Artsen zonder Grenzen (coming soon)

Ik ben net gebeld door het NRC en GooiTV en hoop met deze interviews ook veel mensen met deze voorbereiding en de beklimming van de Mount Everest te inspirereren. Kortom, te gek dat er zoveel aandacht is om mijn verhaal te delen met iedereen die daar energie van krijgt.

De topvlag
Zoals ik vanaf het begin heb aangegeven wil ik de vlag van Artsen zonder Grenzen meenemen naar de top van de wereld. Ten eerste omdat ik deze beklimming niet alleen wil lopen voor mezelf maar dat ook voor anderen wil doen die écht hulp nodig hebben. Ten tweede omdat ik 20 maanden voor Artsen zonder Grenzen heb gewerkt in Congo en CAR. En ten derde om aan te tonen dat er geen Grenzen aan de Top zijn.

Het is gelukt om gepassioneerde bedrijven te vinden die zich ook vinden in mijn visie en missie. Samen met Artsen zonder Grenzen wil ik samen met deze bedrijven naar de top van de wereld. Er zijn heel veel bedrijven en individuen die me hebben geholpen in de afgelopen maanden. Ik wil hen later nog uitvoerig bedanken. De topvlag wil ik volgende week onthullen. Op mijn pagina ‘Partners‘ staan de bedrijven die samen met mij dit avontuur aan gaan.

Training
Ik ben afgelopen augustus (nu 7 maanden geleden) gestart met een specifieke training voor de Mount Everest. Het is goed dat ik ruim van te voren ben begonnen want ik heb met vallen en opstaan uiteindelijk uitgevonden welke training het beste bij me past en welk eetpatroon het beste bijdraagt aan de voorbereiding van een dergelijk zware expeditie. Mede daarom voel ik me momenteel goed, sterk en rustig. Ik blijf nog een paar weken geconcentreerd doortrainen en zal dan 10 dagen voor mijn vertrek afbouwen om mijn spieren en lichaam optimaal te laten herstellen voor deze loodzware beklimming.

Ongemak
Ik heb ondertussen met veel mensen gesproken die ook al de Mount Everest hebben beklommen. Sommigen via de zuidkant, anderen via de noordkant. Allemaal hebben ze hetzelfde ervaren, het wordt enorm zwaar. Het zuurstof tekort en het ongemak van een dik pak, zuurstofmasker en windbril, veiligheidsgordel en rugzak die eenvoudige handelingen tot een bijna onmogelijke opgave maken. Ik oefen op het droge en probeer, midden in mijn huiskamer, met mijn ogen dicht alles aan en uit te trekken om alles blindelings te kunnen vinden. Welke handelingen verricht je als je een grote behoefte moet doen? Hoe maak je een rits open met enorme donswanten? In welk vakje heb je wat opgeborgen? Het zit ‘m in alle kleine dingen. Frustratie op grote hoogte kost alleen maar onnodige energie. Alles moet kloppen.

De laatste 4 weken
De komende periode staat in het teken van mijn tassen pakken en onder de 42 kilo bagage blijven. Tevens een frequente controle of ik écht alles bij me heb en niets vergeten ben. Niet alleen het klimmateriaal maar ook de kleine dingen. Heb ik genoeg SD geheugenkaartjes? Staat alle muziek op mijn MP3 speler? Schrijfblok? Medicijnen tegen hoogteziekte? Supplementen?

Ik heb de route in mijn hoofd zitten, de gevaarlijke punten, de rustmomenten, de wisselmomenten van de zuurstofflessen, de timing, inzicht in het internationale klimteam. Ik heb nog wat interviews staan en wil nog meer aandacht voor Artsen zonder Grenzen vragen. Ik heb momenteel 2.055 euro opgehaald van de beoogde 8.848 euro. Ik hoop dat er gedurende mijn beklimming nog wat bij komt. Ken je nog iemand die iets wil doneren aan een goed doel? Zet deze blog dan door of forward de link: Actiepagina van Wilco Dekker.

Ik ga weer trainen. De laatste loodjes.

Tot de volgende blog,
Wilco

 

Blog 17 – Trainen in de Alpen

Elk jaar probeer ik tijdens de winter wel even de bergen in te duiken. Niet om te klimmen maar om in fraaie lijnen de verse sneeuw aan te snijden. Voor mij komt dat het best tot z’n recht op een snowboard. Dit jaar gaan we met het vaste groepje vrienden naar Zell am See en Kaprun in Oostenrijk. Vier dagen de magie opzoeken. Ik heb er zin in!

Na twee volle dagen snowboarden gaan we vandaag naar de gletsjer van Kaprun. Maar ik ga niet met de jongens mee om te boarden. Ik heb op deze korte trip ook m’n bergspullen meegenomen. Ik wil graag in ieder geval een keer naar boven lopen als de rest van de groep de lift pakt. De jongens vinden ‘t mooi om dat eens van dichtbij mee te maken. Ik zie het als een goeie training. Ik wil van 2000 naar 3000 meter lopen met m’n snowboard op m’n rug. Met m’n snowboardschoenen, eten, water, extra kleding, donsjas en walkie-talkie in m’n rugzak schat ik rond de 12 kilo mee te zeulen. Ik verwacht er ongeveer 3 uur over te doen.

De rugzak is niet ideaal want die drukt niet op m’n heupen en trekt behoorlijk aan m’n schouders. Ik heb hier helaas geen andere rugzak bij me. Dat verschil in rugzak ervaar ik overigens pas de volgende dag als m’n nekspieren verstijfd aan het botvlies van m’n hoofd trekken. Een stevige hoofdpijn is de prijs voor de keuze om m’n snowboard mee te nemen op de verkeerde rugzak. Maar goed, ik heb er wel een geweldige afdaling aan over gehouden! De voldoening van een afdaling die jezelf omhoog hebt geklommen is geweldig! Elke stap die je met pijn en moeite omhoog klimt krijg je exponentieel in geluk en voldoening terug op de afdaling. Volgende keer neem ik dan wel een andere rugzak mee…

Het lopen gaat overigens geweldig. Ik heb nergens pijn en nergens last van. Vanaf 2500 meter begint het harder te waaien richting windkracht 7-8. Ik trek op tijd m’n extra lagen aan. Ik heb geen wanten meegenomen en merk dat ik m’n best moet doen om m’n vingers warm te houden in m’n te dunne handschoenen. Het is goed om weer te ervaren dat de wind een verraderlijke spelbreker kan zijn. Ik wordt er weer aan herinnerd om altijd de juiste spullen mee te nemen en binnen handbereik te houden. Het lijdt geen enkele twijfel dat ik daar op de Mount Everest als eerste aan zal denken.

Animatie: Route op de gletsjer van Kaprun van 1850 naar 2850 meter.

Het is goed te ervaren dat het fysiek goed zit. En mentaal gaat het ook prima. Het gaat er nu om, om op m’n gezondheid te letten, goed aan m’n energie niveau’s te denken, goed te slapen, gevarieerd te eten, met regelmaat te drinken, de route goed te bestuderen, de risico’s te blijven afwegen en scherpe focus te houden. Elke stap weer.

Alles voelt goed en ik voel me klaar om over 2 maanden naar de Mount Everest te vertrekken!

Wil je mij mentaal steunen naar de top van de wereld maar bovenal ook Artsen zonder Grenzen helpen hun werk te doen? Doneer dan hier een paar euro. Voor elke euro die naar Artsen zonder Grenzen gaat help je mij mentaal een meter omhoog!

Tot de volgende blog!
Wilco