Blog 14 – Mijn training

Nog 4 maanden, dan vertrek ik. Ik voel een gezonde spanning. Dat zit ‘m met name in het stukje training. Ik vraag me geregeld af “train ik wel genoeg, ben ik fit genoeg, zou ik niet meer moeten doen” of “eet ik voldoende en gevarieerd genoeg om sterk genoeg aan deze expeditie te beginnen”. Ik leun sterk op mijn ervaring van de vorige bergen die ik heb beklommen en haal veel uit de gesprekken met andere Mount Everest beklimmers. Het pad dat ik heb gekozen voelt goed en toch wil ik fitter, sterker en scherper zijn dan ooit tevoor. Op deze berg moet alles kloppen. Als ik een keer rustig op de bank zit voel ik me bijna schuldig. Ik voel een enorme drang om altijd maar te blijven trainen.

Ik lees veel over voorgaande beklimmingen en probeer zo veel mogelijk details uit de verhalen van anderen te halen. Een paar goeie boeken zijn:
– Everest, Summit of the World van Harry Kikstra (over voorbereiding, achtergrond informatie en de routes)
– Training for the New Alpinism van Steve House en Scott Johnston (over planning, fitness, training, voeding, hoogteziekte, medicatie, mentale instelling en zelfkennis)
Ik haal ook veel uit de gesprekken met Edmond Öfner, Arnold Coster, Niels van Buren, Jaco Ottink en Pieter van den Broeke. Allemaal voorgangers die de Mount Everest al hebben beklommen.

De trainingen van m’n voorgangers variëerden van 12 tot 24 uur per week! Waar haal je de tijd vandaan? Zowel interval als duurtraining is nodig. Met gewichten op je rug en achter je aanslepend. Ik train de afgelopen maanden gemiddeld 8 uur per week en voer het nu op naar 10 uur. Januari en februari volgen met 12 uur en er zal een uitschieter tussenzitten als ik een lange afstand over het strand of door het bos pak. Ik heb sinds twee weken een fantastische trap gevonden van 78 treden die ik, met 20 kilo op m’n rug, 2 uur lang heen en weer loop (en straks nog meer….). Oersaai maar een goeie beproeving voor m’n bovenbenen en kuiten. Naast het hardlopen, fietsen, fitnessen en wandelen is er dan naast m’n werk, website bijhouden en sponsoring zoeken nog net tijd over om te eten en qualitytime voor m’n vriendin (die me gelukkig veel ruimte geeft).

Ik heb kort de fout gemaakt om al direct teveel te gaan trainen. Ik wilde nog meer trainen dan ik bij al mijn voorgaande beklimmingen had gedaan. Elke dag heel intensief trainen en zonder genoeg rust te pakken. Ik behield m’n oude eetpatroon waardoor ik ook nog eens afviel. Door deze combinatie van factoren nam m’n weerstand af. Ook kon ik op een gegeven moment geen kracht meer ontwikkelen en haalde ik geen hoge hartslag meer. Een hele gekke gewaarwording maar een goeie waarschuwing dat voldoende rust pakken en goed blijven eten en je vitaminen blijven aanvullen enorm belangrijk zijn. Met die kennis voelt m’n nieuwe manier van trainen nu als iets heel natuurlijks (zowel interval- als duurtraining) en eet ik goed, zorg voor aanvulling van m’n vitaminen én pak voldoende rust om te herstellen. En oh ja, ik heb er elke keer weer zin in!

Het blijft puzzelen met de tijd maar ik merk dat ik ook daar steeds handiger in wordt. De afgelopen vier maanden heb ik een goede basis opgebouwd. De komende vier maanden bestaan uit het voortzetten van de intervaltrainingen en het uitbouwen van de duurtraining naar langere sessies. Met nog 4 maanden te gaan voel ik me sterk en vol vertrouwen.

Tot de volgende blog,
Wilco

credit fitnessfoto’s: pdjphoto