Blog 19 – Hoogtetent

Met een luide piep start de compressor op en perst de zuurstofarme lucht door een 10 meter lange slang naar mijn slaapkamer. Daar staat bovenop m’n queensize bed een imposante doorzichtige tent. Binnen in de tent liggen de matrassen, lakens, kussens en het dekbed alsof er niets veranderd is. De entree van de tent is goed dichtgeritst en de rubberen slang steekt aan de zijkant een stukje de tent in. Daar blaast de compressor de zuurstofarme lucht naar binnen. Binnen 45 minuten heeft de tent zich volgeblazen met de nieuwe lucht waar maar 50% van de hoeveelheid zuurstof in zit in vergelijking met de lucht buiten de tent. Ik heb de compressor ingesteld op stand 6,5 met de adapter helemaal open, wat overeenkomt met 5.100 hoogtemeters. Vannacht slaap ik wederom op grote hoogte.

Slapen op grote hoogte
Ik slaap nu precies 6 weken in deze hoogtetent die ik bij ‘Altitude Dream‘ heb gehuurd. Ik ben begonnen op 2.000 meter en heb om de twee dagen de hoogte met 250 meter opgevoerd. Ik heb een tijd rond de 4.000 meter geschommeld en maak nu af en toe uitstapjes naar de 4.500 en 5.000 meter. Veel hoger is niet meer comfortabel of ik moet langer in de tent doorbrengen. Op dit moment kan ik er niet veel langer dan 8-9 uur per nacht in blijven liggen. Ik moet er weer op tijd uit om te werken en te sporten. Dit beperkt de continue aanmaak van rode bloedlichaampjes maar ik ben al lang tevreden dat ik tot 5.000 meter kom.

Benauwd
Het slapen in een hoogtetent gaat niet vanzelf. Er zijn nachten dat ik probleemloos doorslaap maar er zijn er genoeg dat ik rond 3 uur wakker wordt en met een benauwd gevoel een paar keer extra diep adem moet halen. Niet zorgwekkend maar wat onwennig. Overigens geheel herkenbaar met de acclimatisatieverschijnselen op al mijn vorige beklimmingen. Daar gebeurde dit ook en het is onderdeel van het aanpassen van je lichaam op grote hoogte.

Effectief
Veel mensen vragen zich af of dit nu echt zoden aan de dijk zet. Ik heb me dat ook afgevraagd maar toch gekozen om het wel te doen. Ik heb 6 weken geleden een bloedtest gedaan om mijn Hb-gehalte te meten (maat voor de hoeveelheid rode bloedlichaampjes in je bloed) en heb dat afgelopen week herhaald om te zien of er een verschil was. En zowaar was dit gehalte met 0,3 gestegen. Niet veel maar wel een teken dat mijn lichaam actief bezig is met het aanjongen van rode bloedlichaampjes. Daarbij geloof ik er ook in dat je cellen een geheugenfunctie hebben en straks in de Himalaya weer snel in het ritme zitten om door te gaan met het acclimatiseren naar nog grotere hoogte. Het grote voordeel is dat ik daar 24 uur per dag op hoogte verblijf en dit proces continue door kan blijven gaan.

Voor mijn gevoel geeft slapen in een hoogtetent je een lichte voorsprong om sneller te acclimatiseren. Dit zal uiteindelijk pas echt blijken als ik volgende week naar Nepal vertrek en er hopelijk de vruchten van pluk.

Afhankelijkheden
Met een hoogtetent zijn er enorm veel invloeden die het acclimatisatieproces kunnen maken of breken. Als je langer dan 12 uur in de tent verblijft is de kans groter dat je sneller acclimatiseert. De vraag is of je die tijd daarvoor kan vrijmaken. Mij lukte dat niet, ik moest met 8-9 uur genoegen nemen. Wil je te snel naar grote hoogte dan is je lichaam nog niet goed geacclimatiseerd en schrik je veel wakker door benauwdheid en kost je dat je nachtrust. Ik ben blij dat ik deze volle 6 weken heb gebruikt om rustig naar 5.000 meter toe te werken.

Niettemin is het elke ochtend een heerlijk gevoel om de rits van binnenuit open te ritsen en met volle teugen de zware zuurstofrijke lucht van buiten de tent weer in te ademen.

Ik blijf nog een paar dagen in de tent slapen en vertrek dan via Nepal naar Tibet. Op naar de Mount Everest! Ik kijk er naar uit, voel me goed, sterk en rustig. Mede door het slapen in een hoogtetent.

Tot snel!
Wilco

Kijk voor meer informatie op: www.altitudedream.com